Karakter

“De Cairn Terriër is een kleine heerlijke vlegel met een groot hart, die als geen ander je hoofd op hol weet te brengen. Hij is pienter,vrolijk , dapper.Brutaal als hij is , valt een Cairn Terriër graag op en meestal lukt hem dat vrij goed.Hij is compact van formaat, heeft een sterke persoonlijkheid en is actief van aard. Iedereen raakt vertederd door zijn manier van doen. Hij kan als geen ander het iedereen naar zijn zin maken en ze om zijn vinger winden , hij krijgt iedereen aan het lachen , zelfs mensen die zeggen dat ze niet van honden houden.” 

“De Cairn Terrier is een expert in het uitdenken van kattenkwaad. Nieuwsgierig als hij is zal hij overal op afstappen,zonder zich af te vragen of dat nu wel verstandig is.” 

“Als zijn herinneringen boven komen van zijn vroegere eeuwen van uit de Schotse Hooglanden dan zal men zien dat hij een verwoed jager is geweest .De Cairn Terrier is een jachthond die al in zeer vroege tijden bij de jacht werd ingezet om in de holen te kruipen van otters, dassen en vossen om ze daar in hun eigen domein te pakken te nemen.Voor dit werk waren honden nodig die niet zo snel bang te maken waren want om een dier in zijn eigen hol te snel af zijn, vergt natuurlijk behoorlijk wat moed.En daaraan ontbreekt het dan ook niet bij de Cairn.” 

“Geestelijk en lichamelijk , alles aan de Cairn is instinctief en natuurlijk. Een pientere gabber met een grote persoonlijkheid.Het is een terriër in hart en nieren , dat wil zeggen dat hij speels is , ondernemend en slim is en zeer vriendelijk met vreemde bezoekers. In tegenstelling tot sommige andere terriërs laat hij nooit zijn tanden zien”bijten” , nooit van gehoord!”. Wat bij hem ook zo gewaardeerd wordt is dat hij zichzelf blijft , hij stelt zich niet aan , heeft geen kuren , hij is heel anders dan andere honden. De Cairn is heel gelijkmatig van karakter en past zich uitstekend aan het gezinsleven aan, of dat zich nu in een groot landhuis of een gewone woning afspeelt.Hij gaat goed om met kinderen en accepteert vreemden als hij er eenmaal mee heeft kennisgemaakt.” 

“De aanwezigheid van vreemde indringers wordt niet geduld.Vogels en katten of andere indringers hebben dit tot hun schrik moeten ervaren. Neem daarom wel uw verantwoordelijkheid en zorg dat uw tuin goed afgesloten is, hij zou instinctief reageren en de weg over steken zonder op het verkeer te letten. Komen de indringers via de ondergrond, dan graaft de Cairn ze wel op. Daarom moet je niet boos worden als hij trots zijn buit komt laten zien: jagen doet hij instinctmatig , niet uit kwade wil.” 

“Als je Schot bent en terriër bovendien , kan je hem zeker niet ontmoedigen door kou , modder , stroming , wind, en regen en sneeuw . Je moet dan ook niet proberen om hem een hondenjasje aan te doen. Dat zou een belediging zijn voor onze Schot. De Cairn is zelfbewust , onafhankelijk , vastberaden , maar vergis je niet. Hij is gelukkig als hij weet dat zijn baasje van hem houdt. Als hij het gevoel heeft dat hij aan zijn lot wordt overgelaten , als hij slecht behandeld wordt , vergeten , verwaarloosd , dan herken je hem niet terug. De Cairn is behoorlijk gevoelig en achter zijn vrolijke uiterlijk verbergt hij een klein hartje. Als hij lekker heeft gespeeld , gesprongen , rondgeneusd , of als hij een flinke wandeling heeft gemaakt , gaat hij naar zijn mand , waar hij zich oprolt tot een bolletje Slaapt hij? Half. Zodra je langsloopt doet hij zijn ogen open. Hij blijft contact houden met degene van wie hij houdt,hij moet voelen dat die er is.