Tips

TIPS VOOR BIJ DE OPVOEDING EN VERZORGING 

Kam je puppy 1x per week, liefst als ze op een verhoog staat (vb tafel met antislipmat). Voel enkele keren per week in zijn ooghoeken of er geen vastgekoekt zand aan de haren hangt. Doe regelmatig zijn mond open om naar zijn tanden te kijken. Als u uw hond wil wassen, gebruik alleen shampoo voor honden (liefst ruwharige honden). 

Laat de eetbak niet de hele dag klaar staan, dit maakt een slechte eter van je hond. Neem het na een kwartier weg. Leer je kinderen hoe ze een hond moeten benaderen : eerst met de hand onder z’n neus ter kennismaking i.p.v. direct boven het hoofd om hem te aaien. Doe kinderen begrijpen dat als de puppy naar z’n mand wil om te slapen, hij niet mag gestoord worden. 

Als uw hond zijn tanden wisselen oppassen met spelletjes waarbij hij hard trekt of zelfs hangen gaat. Dit om te voorkomen dat zijn tanden scheef gaan groeien. Geef uw hond geen eten of aandacht terwijl uzelf eet. Afleiding is dikwijls een goede tactiek als hij bijvoorbeeld in iets bijt waarin het niet mag. Leidt hem dan af met één van zijn speelgoedjes. Straffen heeft alleen zin als u de hond “op heterdaad” betrapt. 

Als uw pup wakker wordt moet hij zijn behoefte doen. Als hij lang en intensief langs de kanten loopt te snuffelen, is de kans groot dat hij moet. Bij een “ongelukje” de plaats nooit reinigen met producten die amoniak bevatten. Dit nodigt alleen maar uit zijn behoefte terug op dezelfde plaats te doen. Geef korte bevelen eventueel in het begin met handgebaren, let op uw klanken dat ze niet teveel op elkaar lijken, en let op uw intonatie. 

Bij het bevel “hier” komt hij gemakkelijker wanneer u hurkt. Zo bent u kleiner en minder bedreigend. Leer hem om zijn snoepjes rustig aan te nemen. Soms moet men wel heel geduldig zijn. Laat de puppy niet begaan omdat hij toch nog zo klein en lief is, wat je niet wil dat hij doet als volwassen hond moet je nu afleren. De puppy zal waarschijnlijk in zijn “tienerperiode” opnieuw proberen zijn grenzen te verleggen. Wanneer u naar een hondenschool gaat om te leren uw pup te begrijpen en op te voeden, doe de oefeningen ook bij uw thuis. Als u niet meer naar de school gaat, blijf wat hij geleerd heeft onderhouden.